Kamienie milowe

Kamienie milowe Akademii Mistrza, czyli krótki spacer po najważniejszych wydarzeniach minionej dekady.

1. Powołanie Akademii czyli… „Tam gdzie smak, staje się sztuką”

Projekt Akademii nie ujrzałby światła dziennego bez poparcia przedstawicieli branży – cukierników, piekarzy, prasy branżowej, stowarzyszeń i firm działających na tym rynku. To wymagało działania! Katarzyna Noga wraz z Kasią Ziółkowską, pracującą wówczas w dziale marketingu Kruszwicy odbyły prawdziwe tournée po Polsce. Setki przejechanych kilometrów i dziesiątki spotkań pozwoliły zyskać pewność, że warto!

2Inauguracja Akademii Mistrza czyli… pospolite ruszenie cukierników

W maju 2008 roku w Wolsztynie odbyła się oficjalna inauguracja działalności Akademii. W Wolsztynie, gdzie Grzegorz Gwóźdź uruchomił ośrodek szkoleniowy, który stał się główną bazą Akademii spotkali się pomysłodawcy, twórcy i przyjaciele projektu. Cukiernicy zjednoczyli siły i pod okiem ekspertów z Akademii – Jacka Zięby i Mistrza Świata w Cukiernictwie Mieczysława Chojnowskiego – stworzyli fantastyczny tort. Była to ważąca prawie 2,5 tony replika stuletniej lokomotywy Tki-3 z wolsztyńskiej parowozowni. Inauguracji przyświecał też szczytny cel – zbiórka pieniędzy dla dzieci z domu dziecka.

3. Bunge Europe Food Excellence Award czyli… pierwsze wyróżnienie dla Akademii

Na pierwsze dowody uznania twórcy projektu nie musieli długo czekać. Jeszcze w 2008 roku, zespół Produktów Profesjonalnych ZT Kruszwica SA zdobył pierwsze miejsce w europejskiej edycji konkursu: Bunge Europe Food Excellence Award za „rozwinięcie i skuteczne wdrożenie koncepcji Akademii Mistrza, bazującej na szkoleniach, warsztatach i wydarzeniach specjalnych, skierowanych na rynek produktów profesjonalnych”. Tym samym, projekt Akademii, został uznany za najbardziej nowatorski wśród wszystkich projektów z Europy.

Rok później, firma otrzymała wyróżnienie na targach Expo Sweet za edukacyjny charakter stoiska. Te sukcesy dodały pewności twórcom Akademii Mistrza i stały się motorem napędzającym kolejne działania.

4. Młodzi mistrzowie czyli… sukcesy podopiecznych Akademii

Trenerzy Akademii Mistrza dwukrotnie podjęli się przygotowywania młodych ludzi do Mistrzostw Polski Uczniów Sztuk Cukierniczych rozgrywanych na targach Expo Sweet i dwa razy doprowadzili ich do zwycięstwa. – Emilia Grzenkowska i Michał Kumur zwyciężyli w 2011 roku. Dwa lata później z wygranej cieszyli się Agnieszka Domań i Stefan Okuła. Sukces podopiecznych Akademii stał się impulsem, by w ramach Akademii Mistrza stworzyć projekty kierowane specjalnie do młodzieży.

 

5. Razem dla Igi… czyli 2,5 kilogramowy tort na III Memoriale Jarka Preussa w Koninie

2011 rok przyniósł nie tylko wyróżnienia, ale też chwile wzruszenia. Takim momentem z pewnością był III Memoriał imienia tragicznie zmarłego cukiernika z Konina, Jarka Preussa. Była to także okazja, by zebrać pieniądze dla dwumiesięcznej Igi, której życie mogła uratować tylko droga operacja za granicą. Pod przewodnictwem Mieczysława Chojnowskiego, powstał ważący 2,5 tony tort w kształcie boiska do koszykówki (nawiązując do pasji Jarka Preussa), a wszystkie środki, które udało im się uzyskać za sprzedaż ciasta, przeznaczono na leczenie dziewczynki.

6. Cukiernicza osobowość roku… czyli tworzymy historię

2013 rok przyniósł Akademii wiele radosnych chwil. Twórcy projektu mogli nie tylko cieszyć się z sukcesów swoich podopiecznych na Expo Sweet, ale też świętować zdobycie tytułu Branżowej Osobowości Roku, przyznawanej w plebiscycie magazynu „Przegląd Piekarski i Cukierniczy”. Było to wydarzenie bez precedensu, ponieważ do tytułu nominowano nie konkretną osobę, ale cały zespół tworzący Akademię w ramach ZT Kruszwica. Przyznając Akademii tytuł, branża po raz kolejny potwierdziła, że projekt jest godny uznania i naprawdę potrzebny!

7. Wyprawa na Tajwan… czyli renesans polskiego cukiernictwa

Przeszło 1000 godzin pracy, 100 kg zużytej czekolady, 350 kg izomaltu i 600 par lateksowych rękawiczek… to tylko kilka liczb pokazujących jak wiele pracy włożył Michał Kumur i jego trenerzy z Akademii Mistrza – Mieczysław Chojnowski i Jacek Zięba – w  przygotowania do Mistrzostwa Świata dla Młodych Cukierników, które odbyły się w 2014 roku na Tajwanie. – Michał ma wielki talent i choć, na Tajwanie miał trochę pecha i nie udało mu się wygrać, w czasie mistrzostw wspaniale reprezentował Polskę. Po mistrzostwach Michała został zaproszony do współpracy. Razem z Mieczysławem Chojnowskim Michał prowadzi w szkołach cukierniczych warsztaty dla młodzieży, gdzie dzieli się z młodszymi kolegami swoją wiedzą i zaraża ich pasją do zawodu.

8. Szkolimy, inspirujemy i integrujemy… czyli misja Akademii

Wśród kamieni milowych, nie może zabraknąć kolejnych realizowanych w ramach Akademii projektów. Są to zarówno tradycyjne szkolenia biznesowe jak i nowoczesna platforma
e-learningowa czyli Akademia Mistrza Biznesu

Na wyróżnienie zasługują także takie projekty jak konkurs dla młodych cukierników Bake & Play czy powołanie Akademii Mistrza dla Szkół. W ten sposób Akademia inwestuje w przyszłość branży, wspierając młode talenty i budując prestiż cukierniczego zawodu.